Aktivizam mladih Obrazovanje

U Novom Pazaru održano takmičenje u simulaciji suđenja iz oblasti zločina iz mržnje

13. marta 2020. godine u Novom Pazaru u organizaciji OCD Monitor i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji održano je takmičenje u simlaciji suđenja iz oblasti zločina iz mržnje. Takmičenje je realizovano u sklopu projekta „Simulacija suđenja iz oblasti zločina iz mržnje za mlade pravnike jugozapadne Srbije“ u kome je učešće uzelo 40 mladih pravnika i studenata prava iz Novog Pazara.

U sklopu takmičenja u simulaciji suđenja iz oblasti zločina iz mržnje 5 timova, sastavljenih od mladih pravnika i studenata prava iz Novog Pazara koji su prethodnih 6 meseci pripremani od strane lokalnih mentora iz redova sudija, tužilaca, advokata i profesora krivičnog prava i kriminalistike, izveli su 5 simulacija krivičnog postupka slučajeva zločina iz mržnje.

Svaka od simulacija zasnovana je na različitom motivu mržnje. Cilj ovog događaja, kao i celokupnog projekta, je da mladi pravnici u Novom Pazaru nauče kako da se snađu u ulozi procesnih subjekata u slučajevima zločina iz mržnje radeći na simulovanim slučajevima.

Pored toga OCD Monitor i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji će u narednom peruodu objaviti priručnik za pripremanje i realizaciju simulacije suđenja iz oblasti zločina iz mržnje, koji će pored teroijskog i metodološkog dela sadržati sve podneske, tužilačke akte i sudske odluke koji su polaznici ovog programa izradili tokom simulacije napred pomenutih slučajeva. Takođe, celokupan tok simulacionih sudnica je objavljen na youtube kanalu OCD Monitor. Na ovaj način, organizatori projekta želeli su da damo primer i drugima kako mogu organizovati ovakav vid obuke mladih pravnika, sa posebnim fokusom na zločin iz mržnje, kao i kako treba postupati u postupcima za krivična dela koja su učinjena iz motiva mržnje u smislu člana 54a Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Na takmičenju u simulaciji suđenja izvedeno pet simulacija glavnog pretresa zbog postojanja zločina iz mržnje izvršenog zbog motiva mržnje zbog sledećih karakteristika: rasna pripadnost, nacionalna pripadnost, seksualna orjentacija, rodna pripadnost i verska pripadnost.

Najboljim polaznicima programa, a po odabiru komisije koju su činili njihovi mentori dodeljena su sledeća priznanja:

  1. MSc Aldinu Mavriću, masteru prava – najbolji polaznik programa;
  2. Naidi Bošnjak, pripravniku u Osnovnom sudu u Novom Pazaru – najbolje napisan optužni akt;
  3. Elmi Rušović, pripravniku u Višem sudu u Novom Pazaru – najbolje zastupanje optužnice na glavnom pretresu;
  4. Veselinu Veselinoviću, student prava – najbolje napisan odgovor na optužnicu/odabrana strategija odbrane;
  5. Demiru Crnovršaninu, advokatskom pripravniku – najbolje zastupanje odbrane na glavnom pretresu;
  6. Ševal Kadriji, pripravniku u Osnovnom sudu u Novom Pazaru – najbolje napisana presuda
  7. Aiši Kadrić, pripravniku u Višem sudu u Novom Pazaru – najbolje vođenje postupka na glavnom pretresu;
  8. Suadu Kadriću, studentu prava – najbolje odigrana uloga svedoka;
  9. Anesu Musiću, studentu prava – najbolje odigrana uloga oštećenog;
  10. Demiru Vesniću, studentu prava – najbolje odigrana uloga osumnjičenog.

@monitornp @csomonitor @monitor #monitor @USEmbassySerbia #U.S.Embassy Belgrade #USEmbassySerbia #USEmbassySerbia #mootcourt #novipazar #simulacija sudjenja

Redakcija

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste postavili komentar