U izdanju OCD Monitor iz Novog Pazara objavljena je publikacija pod naslovom “Govor mržnje u elektronskim medijima i na društvenim mrežama”

0
806

Početkom januara 2019 godine, kao rezultat rada na projektu „Izgradnja kapaciteta mladih u oblasti borbe protiv govora mržnje u elektronskim medijima i na društvenim mrežama u jugozapadnoj Srbiji“, koji udruženje građana Monitor iz Novog Pazara realizuje uz finansijsku podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, nastala je publikacija pod naslovom “Govor mržnje u elektronskim medijma i na društvenim mrežama”.

Publikacija je objavljena u sklopu izdavačke delatnosti udruženja građana Monitor, a uz finansijsku podršku granta Državnog sekretarijata Sjedinjenih Američkih Država. Autori publikacije su doc. dr Aleksandar R. Ivanović, doc. dr Dragana Ranđelović i doc. dr Mirza Totić, i ista broji 127 strana B5 formata. Publikacija sadrži teme koje su vršnjačkim edukatorima na ovom projektu prezentovane od strane predavača.

Štampanjem ove publikacije iz udruženja građana Monitor nastojali su pre svega da pomognu svojim vršnjačkim edukatorima u njihovoj misiji podizanja bezbednosne kulture mladih po pitanju govora mržnje na internetu, odnosno stvaranje jednog ovakvog štiva, je imalo za cilj nadomštavanje nedostaka literature koja se bavi ovom problematikom i na taj način omogući mladim ljudima da steknu osnovna znanja i prodube postojeća u vezi govora mržnje u elektronskim medijima i na društvenim mrežama.  U skladu sa navedenim ciljevima, u publikaciji su najpre predstavljena teorijska razmatranja samog pojma mržnja, a zatim i ideologije koje se uglavnom javljaju kao generatori mržnje. Nakon toga, predstavljena su pitanja koja se tiču govora mržnje (pojam i karakteristike govora mržnje, manifestacije govora mržnje, tipovi govora mržnje, posledice govora mržnje, kao i odnos govora mržnje i sličnih društveno negativnih pojava poput diskriminacije, zlostavljanja i tzv. zločina iz mržnje). U središnjem delu publikacije predstavljen je istorijat razvoja razmatranja pitanja govora mržnje u Sjedinjenim Američkim Državama i odgovor američkog društva na ovu pojavu, kao i međunarodni, evropski i domaći pravni standardi u vezi govora mržnje. Ovaj deo ima za cilj da mladim ljudima ukaže na različit koncept pristupa problemu govora mržnje u američkom društvu i na evropsko-kontinentalnom prostoru. Nakon toga, obrađena je problematika odnosa govora mržnje i slobode govora. Takođe, ukazano je i na to šta se ne smatra govorom mržnje. Poslednji deo publikacije posvećen je problemu govora mržnje na internetu. U ovom delu publikacije problem govora mržnje je prikazan kroz njegove forme na onlajn verzijama klasičnih medija i forme istog na društvenim mrežama. Posebna pažnja posvećena je karakteristikama koje pogoduju širenju govora mržnje, kao i tzv. grupama mržnje. Završni deo publikacije posvećen je suprotstavljanju govora mržnje, u kome su predstavljeni glavni akteri borbe protiv govora mržnje na internetu kao i ključni mehanizmi za prijavljivanje istog na internetu.

Misli ljudi utiču samo na njih, a ne i na druge ljude, osim ako ih oni ne izraze u spoljnom svetu i na taj način učine viljdivim drugim ljudima. Tada te izražene misli postaju manifestacije koje itekako mogu uticati na druge. Stoga je veoma važno ozbiljno shvatiti reči i slušati ih, jer postoji potreba za reakcijom kada te reči ne izražavaju pozitivne misli ili poglede, već štetna, ponižavajuća i diskriminatorna mišljenja prema određenom pojedincu ili društvenoj grupi. Naime, ako izostane reakcija društva na njega, govor mržnje će se postepeno normalizovati i prihvatiti. Novoprihvaćeni izrazi i stil govora, ubrzo postaju deo svakodnevnog diskursa. Reči su takođe prvo sredstvo koje koristimo da bismo promenili stavove, norme, predrasude i stereotipe u našem društvu. Stoga je izuzetno važno da se nadležne organizacije i institucije, kao i opšta populacija, suprotstave pojavi govora mržnje na internetu razvojem zakonodavne regulative, podizanjem svesti i obrazovanjem mladih ljudi, pozivajući ih ujedno da prihvate međusobne različitosti, naglasili su predstavnici Monitora. Shodno navedenom, predstavnici izdavača ove publikacije se nadaju da će ista doći u ruke velikog broja mladih osoba i da će im pomoći da steknu kompletnu sliku o uzrocima i uslovima koji pogoduju nastanku govora mržnje, njegovim pojavnim oblicima, posledicama, kao i načinima borbe protiv istog.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Upisite svoje ime