Gradske vesti Izdvojeno

Kajak klub Novog Pazara „Stari grad“ – najmlađi i najuspešniji

Kajak klub Novog Pazara „Stari grad“, iako relativno mlad, počeo je da niže uspehe. Učešće na državnom prvenstvu ovog meseca donelo je dve zlatne medalje u Novi Pazar.

Kajak klub Novog Pazara „Stari grad“  registrovan je 2012. godine, a prvi trening održan je  u aprilu 2013. Broji 15 članova i za sada postoje tri kategorije: juniori, pioniri i kadeti. Četvrta kategorija seniori trenutno nema polaznika.

Kajakas
Foto: Tarik Graca

Sezona za treninge kajaka otvara se u aprilu i traje do oktobra. Treninzi se obavljaju svakog dana, osim petkom. Najčešće se održavaju na reci Raški, dok spust vežbaju na jezeru Gazivode i reci Ibar.

Pored ostalih takmičenja u gradovima Srbije, učestvovali su i na dva državna prvenstva: prvo održano u Ušću za pionire i kadete bilo je 11. septembra 2016. godine, a drugo u Ušću i Magliču 17. septembra 2016. za juniore.

Emina Tutić je osvojila zlato u pojedinačnom takmičenju za juniore. U timskom takmičenju, kategorija juniora, zlato su osvojile: Emina Tutić, Najla Demirović i Ajla Jusufović. Kajak klub „Stari grad“ ekipno je u kategoriji pionira treći, u kategoriji kadeta drugi, takođe i u kategoriji juniora drugi.

 

Haris Harcinovic – Kajak klub Stari grad Foto: Tarik Graca

Trener, ujedno i predsednik kluba, Haris Harčinović kaže da je prezadovoljvan dosadašnjim rezultatima svojih učenika. Također kaže da su svi oni uspešni i da gde god su se pojavili na takmičenjima osvojili bi jedno od prva tri mesta.

Pored sportske svrhe postojanja kluba, trener vidi i ekološku svrhu postojanja, jer je deo prostora oko reke Raške, kod Vrbaka, gde je i sedište kluba i gde se održava najveći broj treninga, očišćen.

Naredno učešće Kajak kluba „Stari grad“ biće na državnom prvenstvu BiH, koje se održava u Bihaću, 14. oktobra 2016. godine, na kojem će iz  Srbije učestvovati i kajakaški klubovi iz Niša i Čačka.

Troškove postojanja kluba i odlaska na takmičenje snosi delom Grad Novi Pazar, delom roditelji, ali i sam trener, kao i mnogobrojni sponzori.

Emina Tutić (FOTO: Tarik Graca)

Emina Tutić (13 godina):

„Kajakom se aktivno bavim od 2013. Ljubav prema ovom sportru nasledila sam od svog oca, koji se ovim sportom bavi od svoje šeste godine. Osim fizičke kondicije, ovaj sport pruža neprestani kontakt sa vodom, što me naročito ispunjava i čini sretnom. Sretna sam zbog svojih uspeha i podrške koju imam pre svega od roditelja, a potom i drugara.“

14324600_1267530169943998_1140324872640455463_o
Alen Tahirović (FOTO: Tarik Graca)

Alen Tahirović (16 godina)

“U kajakaškom klubu sam od 2013. godine je u klubu. Počeo sam trenirati, jer mi se najbolji drug počeo baviti ovim sportom. Volim ga iz prostog razloga, jer je drugačiji od ostalih i  posebno zbog adrenalina.”

Faris Turković (16 godina):  

„Kajak mi je uvek bio neobičan sport i kao takav privlačio moju pažnju. Redovno sam ga, ranije, pratio na televiziji. Kad sam saznao da postoji ovako nešto u Novom Pazaru, odlučio sam da probam i sad sam tu gde jesam.Kajak je drugačiji od ostalih sportova – nijedna staza nije uvek ista. Takođe, volim da sam okružen prirodom i vodom. A kajak mi to pruža. Preporučio bih svojim vršnjacima bavljenje kajakom, svaki sport je bolji nego ulica.”

14379965_1267530446610637_3290919461719771945_o
Faris Turković (FOTO: Tarik Graca)

 

Intervju obavila                              Fotografisao

Azra Duštinac                                 Tarik Graca

Redakcija

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste postavili komentar