Izdvojeno Književnost Kultura

Još jedna nagrada Ajtani Dreković za zlatne stihove

Mlada pesnikinja iz Tutina Ajtana Dreković dobitnica je književne nagrade „Matićev šal“ za 2016. godinu, koju dodeljuje Narodna biblioteka „Dušan Matić“ u Ćupriji, za najbolju prvu objavljenu zbirku pesama.

U konkurenciji deset knjiga mladih pesnika iz Srbije i dijaspore koji stvaraju na srpskom jeziku, po oceni stručnog žirija na čijem je čelu bio književnik Radomir Antić, zbirka pesama „Fosil sumnje“ proglašena je za najbolju. Nagrada Ajtani će svečano biti uručena 13. septembra, na 35. „Matićevim danima“. Sastoji se od unikatnog pletenog šala, povelje i novčanog iznosa, a dodeljuje se mladom pesniku do 27 godina starosti, za prvu objavljenu zbirku pesama.

Troškove štampe zbirke „Fosil sumnje“ je snosio Centar za kulturu i turizam grada Zaječara, što je bila nagrada Ajtani jer je pobedila na 30. Festivalu mladih pesnika “Dani poezije” u Zaječaru, 2015. godine. Zbirka je izdata u maju 2016. godine,

Ajtana Dreković je rođena 1991. godine u Tutinu, gde je završila osnovnu školu. Osnovne studije, smer Srpski jezik i književnost, završila je na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, kao i master studije. Trenutno radi u Gimnaziji u Tutinu kao profesor bosanskog jezika.

H.Z.

 

Redakcija

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste postavili komentar