Izgradnja kapaciteta mladih u oblasti borbe protiv govora mržnje u elektronskim medijima i na društvenim mrežama u jugozapadnoj Srbiji

0
780
Prezentacija vrsnjackih edukatora u Sjenici

Udruženje građana Monitor iz Novog Pazara je uz finansijsku podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji u period od oktobra do decembra meseca 2018. godine realizovalo na području Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Prijepolja i Priboja projekat pod nazivom „Izgradnja kapaciteta mladih u oblasti borbe protiv govora mržnje u elektronskim medijima i na društvenim mrežama u jugozapadnoj Srbiji“.

Projekat je imao za cilj da se putem stvaranja mreže vršnjačkih edukatora iz oblasti bezbednosne kulture mladih u pogledu govora mržnje u elektronskim medijima i na društvenim mrežama u jugozapadnoj Srbiji, kroz set prezentacija u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši poveća nivo znanja i svesti kod mladih (članova lokalnih kancelarija za mlade, srednjoškolaca, studenata diplomskih i master studija, aktivnih članova organizacija civilnog društva (OCD) i članova omladina političkih stranaka mlađih od 25 godina starosti) u odnosu na bezbednosnu kulturu i govor mržnje u elektronskim medijima i na društvenim mrežama.

Shodno navedenom cilju Projekta, u periodu od 8-11 novembra 2018. godine najpre je održan seminar za vršnjačke edukatore u Vrnjačkoj Banji kojim je stvorena mreža od 21 vršnjačkog edukatora iz ove oblasti na prostoru pomenutih gradova. Edukacija mladih kako bi sami postali edukatori, tzv. međuvršnjačke grupe pomoći predstavljaju jedan od efikasnijih vidova borbe protiv govora mržnje, jer su mladi otvorenji sa svojim vršnjacima, spremniji da otvoreno govore o svojim problemima i svojm iskustvima. Seminar je imao za cilj edukaciju vršnjačkih edukatora da bi po povratku u svoje lokalne zajednice održali niz prezentacija na kojima će svojim vršnjacima adresirati pitanje problema govora mržnje u elektronskim medijima i na društvenim mrežama u ovom delu zemlje i ujedno povećali kapacitete mladih da bolje razumeju uzroke, pojavne oblike i posledice govora mržnje na internetu, kao i moguće načine za prijavljivanje istog nadležnim organima.

Nakon održanog seminara za vršnjačke edukatore u Vrnjačkoj Banji gde je stvorena mreža od 21 vršnjačkog edukatora iz ove oblasti na prostoru pomenutih gradova realizovana je druga faza projekta. Naime, u decembru mesecu, vršnjački edukatori su u sklopu ovog projekta održali 21 prezentaciju u organizacijama ili institucijama u mestima u kojima žive i na taj način adresirali pitanje problema govora mržnje u elektronskim medijima i na društvenim mrežama u ovom delu zemlje i ujedno povećali kapacitete mladih da bolje razumeju uzroke, pojavne oblike i posledice govora mržnje na Internetu, kao i moguće načine za prijavljivanje istog nadležnim organima. Pomenute prezentacije je pohađalo više od 300 mladih ljudi, koji su imali prilike da se bliže upoznaju sa problemom govora mržnje u elektronskim medijima i na društvenim mrežama. Realizacija prezentacija je propraćena i istraživanjem putem popunjavanja anketnog upitnika, gde su svi mladi ljudi koji su pohađali ove prezentacije imali prilike da anonimno iskažu svoje stavove, mišljenja i iskustva po pitanju govora mržnje u elektronskim medijma i na društvenim mrežama u njihovim zajednicama. Na bazi ovog obimnog istraživanja udruženje građana “Monitor” iz Novog Pazara će u predstojećem periodu izraditi i javno objaviti izveštaj o percepiranju problema govora mržnje u elektronskim medijima i na društvenim mrežama od strane mladih u jugozapadnoj Srbiji.

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Upisite svoje ime