Kako izgleda kad si turista u Novom Pazaru, koji pritom baš uživa u raznoraznim slatkišima?

Iako su u Novom Pazaru uvijek u prvom planu ćevapi i mantije, i znamo da su odlični gdje god da ih probate, šta od slatkiša preporučiti gostima?

Odlučili smo da na jedan dan u svom gradu budemo turisti sladokusci i bilo nam je odlično!

Probali smo mnogo različitih dezerata i u nastavku teksta predstavićemo vam lokacije naših omiljenih, jer – uskoro će ljeto, vrijeme je da se pripremimo za ljetnje osvježenje

Iako je najjednostavnije da kupite sladoled u supermarketu, mi dajemo prednost svežim sladoledima iz poslastičarnica.

Kad ste novi u nekom gradu, najbolje stvari mogu da vam se nalaze ispred nosa, a vi nećete znati da je to to. Možda ćete najviše verovati svojim očima i odabrati super sređenu poslastičarnicu ili restorančić. Ali, ne dajte se prevariti, svi znamo da najbolja mesta u gradu nikad nisu ona koja turisti misle da jesu.

Svako ko je bar jednom probao sladoled „iznad parka“ zna da je on neprikosnoven, kada je u pitanju slatka tura po pazarskoj kotlini. Pa smo rešili da tu (a gdje drugo???) započnemo svoju pustolovinu.

S obzirom da često kupujemo u poslastičarnici Buon Gelato (Višegradska ulica), lako smo odabrali svoje favorite: nutela, borovnica, jagoda, limun, plazma, jogurt… i naravno, veliki, slatki kornet!

U poslastičarnici su nam rekli da su im najpodavaniji ipak čokolada, vanila i karamel.

Ono što je meni baš super je što možete da uzmete po pola kugle od nekog ukusa, pa tako možete da probate što više! Da znate šta da uzmete kad ponovo dođete (a sigurno hoćete).

Dobra lokacija za dekustaciju sladoleda, sa fenomeenalnim pogledom – simbol grada – novopazarska tvrđava, takozvani Bedem.

Stara čaršija

(Ili ono što je od nje ostalo) je mjesto koje stranci rado posjećuju u Pazaru, zbog „Zlatnog sokačeta“ u kome se nalazi ogroman broj zlatarskih radnji, ili zbog vrućeg hleba iz tradicionalnih pekara.

Međutim, u ovom slučaju Stara čaršija je najstarija poslastičarnica u gradu, koja se nalazi u Ulici Stevana Nemanje (na mostu).

Poslastičarnica se nalazi na prilično prometnoj lokaciji i pruža divan pogled na reku i grad.

U skladu sa lokacijom, biramo i tradicionalni dezert – ašure.

Ašure je slatko jelo koje se pravi od voća, orašastih plodova i žitarica, a ima snažan simbolički značaj.

Simbolika ašure se vezuje za poslanika Nuha a.s, a riječ je o specifičnom jelu koje se služilo kada je Nuhova barka pristala na kopno nakon velikog potopa.

Zalihe hrane bile su na izmaku, a ljudi s barke su u tom teškom trenutku zajedno skuhali jelo do ostataka namirnica i sve to međusobno nesebično podijelili.

Danas, simbolika ašure predstavlja spajanje i zbližavanje ljudi različitih uverenja.

Dessert

Treća preporuka je malo modernija poslastičarnica, koja se, takođe, nalazi u Ulici Stevana Nemanje.

Tu smo probale: princes krofne, boem tortu, krempitu…

Gdje vi vodite svoje goste na kolače?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Upisite svoje ime