Kako je naš Novi Pazar smješten u regiji koja obiluje prirodnim bogatstvima, uopšte nije novost ni da u našoj blizini postoje i rijetka jezera, koja se svrstavaju i u kategoriju neobičnih.

Ovoga puta smo obišle Semeteško jezero, najveće urvinsko jezero na Kopaoniku.

Semeteško jezero je sada uređeno poput nekog malog turističkog mjesta, pa se u kompleksu nalazi i restoran i dvije brvnare koje se mogu iznajmiti. Na ulazu, kao i u svakom turističkom mjestu, postoje dvije table sa osnovnim informacijama o temperaturi vode, širini, a za planinare i mape tj. sa koje strane šetači mogu da stignu markiranim planinarskim stazama do jezera. Iako je malo mjesto,sređeno je sa dosta detalja, pa se tako, u jednom dijelu nalazi i mini plaža sa ležaljkama. Ono što nas je potpuno oduševilo i što je, ujedno, najveća atrakcija jezera jesu – plutajuća ostrva.

Iako je na prvu fascinantno kako sve to funkcioniše, u teoriji je “prosto” – korenje drveća  drži ostrva da se ne raspadnu, a vjetar, uz pomoć grana, pomera ostrva po jezeru. Definitivno najinteresantniji fun fact jeste – DA DUBINA JEZERA NIKADA NIJE IZMERENA.
Dubinu jezera nisu uspijeli da ispitaju ni ronioci zbog specifičnog oblika levka, jakih struja koje vuku u dubine, kao i zbog voda koje se neprestano slivaju u jezero. I kako je logičan sled stvari, o jezeru je ispričano i mnogo legendi. One najzanimljivije koje smo čule, ćemo, naravno, da prepričamo vama. Prva legenda nam je vezana za nezaobilazne – vile. Kada bi pala noć, vile su se okupljale oko jezera, igrale bi kolo i kupale se. Fun fact za koji pouzdano tvrdimo jeste da – nema legende o jezeru, a da se ne pominje čudovište koje živi u njemu. Tako i imamo domaću legendu o čudovištu iz Loh Nesa. Među mještanima se i dalje šuška da se noću, ponekad, čuje glas aždahe iz jezera, od kojeg se ledi krv u žilama. Jedna prava narodna priča kaže da je seoski pop  želeo da obrađuje zemlju na dan Svetog Ćirila. Mještani su ga upozorili da je praznik i da tada ne treba da radi. Ali, on je započeo posao. I čim je otpočeo rad, zemlja se otvorila, progutala njega i konje i na tom mjestu je ostalo današnje jezero. Prvi zadatak iz jedne od legendi o Marku Kraljeviću bio je i da savlada  aždahu na jezeru lutajućeg ostrva (pogodite kojem) i tako osvoji čuveni Markov buzdovan.

Na stranu legende i klasične informacije, Semeteško jezero je pravo mjesto na kojem možete instant da napunite baterije, dišete punim plućima, onako školski, dubok udisaj, pa izdisaj. Pripremite se na ležanje i gledanje u sunce, čitanje knjige uz kafu ili šetnju oko jezera. Na raspolaganju je i čamac za plovidbu po ovom mini jezeru, kako bi ugođaj bio još savršeniji.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Upisite svoje ime